Uitgelicht

Andere wetenswaardigheden

Naamgebruik
U kunt ervoor kiezen om de naam van uw partner te gebruiken nadat u gehuwd bent. In Nederland is het zo dat de geslachtsnaam van een vrouw door het huwelijk niet wordt gewijzigd in de naam van haar partner. Je krijgt het recht om de geslachtsnaam van de man te voeren. Met het invullen van het formulier 'verklaring omtrent naamgebruik' kunt u aangeven hoe u wilt worden aangeschreven door de overheid.
Bent u niet woonachtig in Tynaarlo? Dan vult u niet het formulier naamgebruik in (dit is onderdeel van de melding voorgenomen huwelijk). Neemt u contact opnemen met uw woongemeente om daar een soortgelijk formulier in te vullen. Naamgebruik wordt geregistreerd in de gemeente waar iemand staat ingeschreven, niet waar iemand trouwt.

Trouwboekje
U bent niet verplicht te kiezen voor een trouwboekje. Indien u graag een trouwboekje wilt ontvangen, dan hebben wij 2 uitvoeringen: een gekalligrafeerd boekje en een geprint boekje. Hieraan zijn kosten verbonden.

Huwelijken geboekt vanaf 16.00 uur
Voor huwelijken geboekt vanaf 16.00 uur brengt de gemeente extra kosten in rekening als er gebruik wordt gemaakt van een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Tynaarlo. Hieraan zijn kosten  verbonden.

Annulering Huwelijk
Voor het annuleren van een reeds geboekt huwelijk/geregistreerd partnerschap brengt de gemeente kosten in rekening. Dit geldt ook voor een vastgelegd gratis huwelijk / geregistreerd partnerschap. Hieraan zijn kosten verbonden.

Muziekmogelijkheden
Als u muziek tijdens de plechtigheid leuk vindt zult u bij de locatie moeten informeren welke faciliteiten ze te bieden hebben. De meeste locaties beschikken over een cd-speler.

Strooiregels
Als u na de plechtigheid iets willen strooien, ga dan eerst in overleg met de locatie wat u mag strooien. Niet alles is toegestaan.

Gemeenschap van goederen / huwelijkse voorwaarden
Er zijn 2 vormen van een huwelijk/ geregistreerd partnerschap: in gemeenschap van goederen en onder huwelijkse voorwaarden.
Als u trouwt in gemeenschap van goederen, dan deelt u voor de wet gezamenlijk alle eigendommen. Als u trouwt onder huwelijkse voorwaarden, dan legt u de eigendommen van beide partners afzonderlijk vast in een lijst. Hiervan wordt, voorafgaand aan het huwelijk, een akte opgesteld bij een notaris. Informatie over huwelijkse voorwaarden zijn te verkrijgen bij de notaris. Zie ook www.notaris.nl.
U hoeft de gemeente niet te laten weten waarvoor u kiest.

Kerkelijk huwelijk
Voordat u voor de kerk kunt gaan trouwen moet het burgerlijk huwelijk (volrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand) zijn gesloten.

Informatie op het internet
Op het internet zijn diverse leuke sites te vinden, waar u leuke ideeën en informatie voor uw huwelijksdag kunt vinden. Een greep uit het aanbod:

www.bruidsdag.nl
www.trouwshop.nl

www.bruidsplaza.nl
www.trouwplannen.nl
www.bruidsfotograafinuwregio.nl