Uitgelicht

Melding doen van een voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

U kunt via de link hieronder uw melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap digitaal aan ons doorgeven.

Termijn
Uw melding voorgenomen huwelijk moet u uiterlijk 14 dagen voor uw trouwdatum doorgeven aan de trouwgemeente. De gemeente controleert vervolgens of u met elkaar mag trouwen.
Maar let op: moet u documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Voorwaarden
Voorwaarden om te kunnen trouwen:

  • U en uw partner zijn allebei 18 jaar of ouder.
  • U mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • U mag niet trouwen met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus, neef, nicht, oom of tante.
  • U mag niet gedwongen worden om te trouwen.
  • Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Melding
U kunt uw voorgenomen huwelijk / geregistreerd partnerschap alleen digitaal aan ons doorgeven. Hiervoor heeft u uw DigiD-inloggegevens nodig.

Geef hier u melding digitaal door.

Let op: Als u niet in Nederland woonachtig bent en niet de Nederlandse nationaliteit bezit, of u heeft een verblijfsvergunning asiel/ regulier, neemt u dan contact op met de afdeling Publiekszaken. Het is in dit geval niet mogelijk om digitaal melding te doen.

Onderzoek
Na ontvangst van uw melding onderzoekt de gemeente of u met elkaar mag trouwen. Het is mogelijk dat de gemeente aanvullende gegevens van u nodig heeft.

Woonachtig in het buitenland en Nederlandse nationaliteit
Wilt u in Nederland trouwen, maar woont u beiden in het buitenland en heeft minstens één van u beiden de Nederlandse nationaliteit? Dan doet u melding van u voorgenomen huwelijk bij de gemeente Den Haag.

Naamgebruik
Woont u in de gemeente Tynaarlo en wilt u na uw huwelijk de naam van uw partner gebruiken? Geeft u dan tijdens de digitale melding uw keuze voor het naamgebruik aan. Wilt u na uw huwelijk uw naamgebruik alsnog wijzigen dat kunt u dit ook digitaal aan ons doorgeven.

Bent u woonachtig in een andere gemeente, dan kunt u uw naamgebruik niet digitaal aan ons doorgeven (na inloggen met DigiD tijdens het doorgeven van uw melding voorgenomen huwelijk, geeft u 'eigen naam' aan als om een keus wordt gevraagd). Neem contact op met uw woongemeente hoe u uw naamgebruik kunt wijzigen.