Uitgelicht

Een huwelijksdatum vastleggen

U moet uw huwelijksdatum altijd vast laten leggen in de agenda van de gemeente. Zonder deze vastlegging kunt u niet trouwen op de door u gekozen locatie en tijdstip.

Wanneer u een geschikte locatie heeft gevonden, informeert u bij deze locatie of deze op de door u gekozen datum en tijd nog vrij is. Samen met de locatie legt u de gemaakte afspraken vast in een overeenkomst.

Om uw locatie en datum vast te leggen in de agenda van de gemeente moet u de kosten (huwelijksleges) voldoen op het gemeentehuis. Hiervoor moet u een afspraak maken. U neemt dan ook de volledige ingevulde overeenkomst mee. Pas nadat u heeft betaald wordt uw huwelijksdatum vastgelegd. Wanneer u de overeenkomst samen met de melding voorgenomen huwelijk opstuurt, ontvangt u een factuur.

Bij externe locaties moet u er rekening mee houden dat zij kosten voor de huur van de locatie en eventueel afgesproken arrangementen bij u in rekening brengen. Deze kosten moet u rechtstreeks voldoen aan de eigenaar/beheerder. Dit geldt ook voor de locaties die eenmalig zijn aangewezen.
U kunt maximaal 1 jaar van tevoren uw huwelijksdatum laten vastleggen op het gemeentehuis.

Gratis huwelijk
In de gemeente Tynaarlo bestaat de mogelijkheid zonder huwelijkskosten in het huwelijk te treden. Dat kan op maandagmorgen om 9.00 en om 09.30 uur. De voltrekking vindt plaats in een spreekkamer in het gemeentehuis te Vries. Neemt u eerst contact op met de gemeente voor het vastleggen van de datum van een gratis huwelijk.

Deze biedt, naast het bruidspaar, alleen plaats aan 2-4 getuigen. De ceremonie duurt maximaal 10 minuten. Er is geen ruimte voor toespraken van andere aanwezigen. De identiteit van bruidsparen die hier een GRATIS huwelijk aangaan wordt vastgesteld VOOR AANVANG van het huwelijk.

D.w.z. op de maandag dat uw huwelijk wordt voltrokken, zal er eerst door de ambtenaar van de burgerlijke stand naar uw legitimatiebewijzen worden gevraagd. Heeft u deze niet bij zich dan gaat uw huwelijksvoltrekking niet door.
Alle wettelijke bepalingen zijn onverminderd op een gratis huwelijk van toepassing.

Zon- en feestdagen
Op alle externe locaties kan getrouwd worden op zon- en feestdagen. De voorwaarde is dat de locatiehouder toestemming moet geven en dat er een (buitengewone) ambtenaar van de burgerlijke stand beschikbaar is.
In het gemeentehuis kan niet getrouwd worden op zon- en feestdagen. De Dorpskerk in Vries heeft aangeven geen toestemming te geven voor huwelijken op zondag.